The Prize of Capitalism


This is another Swedish written blog post, i will make a shorter translated version down below.

Befunnit mig två månader nu i det fria och galna landet USA. I luften hörs radiovågor från min dator. Lugna melodier som susar i rummet och klockan är nästan två på natten.

Mitt motelrum i Orlando i Florida, känns som vilket annat motelrum. Tygmattor som följer väggarna och runt i rummet, ett litet badrum och en liten alkov där en spegel är mot väggen, ett handfat. Något som också finns är kaffebryggaren och hårtorken. Verkar som det är en nödvändighet när man reser – för jag hittar det som standardinredning i varje rum jag hittills varit i.

Jag tog den koffeinfria påsen och drog igång en kopp svart kaffe. Har fortfarande en del skolarbete kvar som måste lämnas in imorgon, därför tar jag en väldigt sen skrivstund framför datorn.

Det är med blandade känslor jag skriver den här texten. En blandning av den där djupt skärande sentimentala känslan som går in i mitt väsen och kommer ut i ett bladder av bokstäver, som i det här fallet, den här blogposten. Eller blog posten. I Engelskan verkar dom sär–skriva, i Svenskan samman_för vi ord. Känns lite snurrigt.

Amerikaner är ett spännande folk. De svarta, vita, bruna och gula mixade i ett land som består av invånare med en härlig entusiam för livet och att lära sig om världen. Viktigt också att passa sig för att prata om färger. Vi är ett folk och inte en färg. Färgpratandet skapar avstånd mellan människogrupper och det syns tydligt. Gula umgås med gula. Svarta med svarta. Vita med vita. Sällan det sker översprång mellan färger. Det tycker jag är synd. Mina favoriter är Afrikanska Amerikaner. De är nästan alla otroligt charmiga, roliga och trevliga.

Men förövrigt, för resten av alla människorna som bor här, så genomstrålar de en otrolig nyfikenhet, öppenhet och kärlek mot sina medmänniskor. Väldigt mer vanligt förekommande än vad jag sett någon annanstans. Vad är det som gör att Europeer och Svenskar är så otroligt inåtvända. Vad har vi gjort för fel i våran kultur och när ska vi börja ändra oss? Varför ser vi inte alla människor på gatan som våra vänner och inte som främlingar?

Amerikanerna kan det där, men något som de definitivt inte kan, det är att vara socialistiska. Det finns nog inget annat land med så tydliga klyftor mellan människor än här i USA, kanske Kina är värre.

Är kapitalismen, pengavansinnet värt det? Vilket pris vill vi betala för att människor faller utanför systemet vi lever i. De betalar ett högt pris, I alla fall i Amerika. Priset att några få % blir rika och resten blir fattiga, lever i ständig skräck. Priset är en konstant kamp för överlevnad. Blir du sjuk, kan du lika gärna hälsa grannarna, att du kommer nog flytta. Förlorar du jobbet kan du hälsa familjen att det inte blir fler julaftnar med gröt och skinka. Du kanske riskerar att dö på gatan. Välja droger istället för vitaminer. Du kanske måste stjäla för att överleva. Det kanske går så långt att du mördar i kampen för ditt eget liv. Du kanske tappar hoppet om livet så mycket att du väljer självmord.

Jag förstår mig inte på Kapitalismen. Jag förstår mig inte på Amerikas politik. Jag börjar förstå det geniala och underbara med Socialism, som gör få rika, men alla välbärgade.

Men visst, det finns ju vissa människor som vill ha hus på varje kontinent. En bil för varje tillfälle. En kostym för varje dag om året.

Men vem vet, det kanske är värt allt det där mördandet och stjälandet.

The Prize of Capitalism

 1. Why do Swedish people see their own people as strangers, when most Americans see their fellow Americans as buddies.
 2. Capitalism makes a few people rich. Socialism makes no one rich, but everyone wealthy. In socialism people take care of each other. In Capitalism, everyone wants a car for every chore, a house on every continent, but people die on the streets.
 3. Whats the prize you would like to pay for capitalism?
Advertisements

About oneadventure

Thanks for reading, check out my other blogposts.
This entry was posted in Deadly Opinions. Bookmark the permalink.

3 Responses to The Prize of Capitalism

 1. Annmarie says:

  Du har så rätt!Fram för socialismen,som tyvärr inte finns i Sverige längre
  eftersom Moderaterna tog hem segern i år!Du får kämpa för den!Kram!

 2. magnus says:

  Hm.. min åsikt är att dom i usa är så öppna är för att få kontakter så att dom kan med tjäna en del av kakan som de rika gör. För ju mer folk dom har i sitt socialt nätverk som är rika ju större chans att dom kan få ett väl betalt jobb. Tycker inte om kapitalismen pga att det dom rika som har råd med tandvård och försäkringar medan dom fattiga har inte råd med något får ruttnade tänder osv och i usa är det dom rika som styr och snart kommer det vara det i sverige med om allt skall vara privat ägd med och politikerna försökte höja medlemsavgiften till olika medlemsförbund för att vi inte skulle ha råd att gå med så vi skulle får mindre att säga till.

  Att svenskarna är inåt vända är pga av antilagen #du skal tro inte att du är något# men ändå blir vi avundsjuk när det går för en annan är sig själv så vi är nog lite för självgoda med. Diskuterade detta problem med några utbytesstudenten och dom höll med att svenskarna är inåt vända med när vi har fått sprit i oss så är vi så sociala så kanske vi skall vi göra som franskmännen som protesterar när dom inte tycker om något.

 3. Erika says:

  Vad jag har hört från amerikaner är att vi må vara introverta men om man väl blir vän med någon som är de där för dig, medan amerikanerna lätt blir din vän ena veckan och försvinner spårlöst nästa vecka….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s